Follow by Email

Tuesday, 25 September 2012

பொது அறிவுப் பாடம் (GENERAL STUDIES) 2012 neengalum ias agalam daily thanthi

1. Which one among the following major Indian cities is most eastward located?
(a) Hyderabad (b) Bhopal
(c) Lucknow (d) Bengaluru (Bangalore)

2. The term Ecosystem was firstly used by ___________
(a) Ackerman (b) Darwin (c) Tansley (d) Huntington

3. Which one of these is a communicable disease?
(a) Diabetes (b) Diphtheria (c) Arthritis (d) Cancer

4. Which of the following liquids has the least density?
(a) Fresh water (b) Salt water (c) Petrol (d) Mercury

5. The Instrument of Instructions contained in the Government of India Act 1935 has been incorporated in the Constitution of India in the year 1950 as
(a) Fundamental Rights (b) Directive Principles of State Policy
(c) Fundamental Duties (d) Emergency Provisions

6. Which river is most important in terms of Inland waterway?

(a) Amazon (b) Mississippi (c) Rhine (d) Hooghly

7. The term ‘Power of Attorney’ refers to ________
(a) Power of a person (b) An authority to operate a Bank account
(c) An instrument by which a person is empowered to act for another person
(d) All of the above

8. Audit of State Government is ___________
(a) A state subject (b) A union subject (c) In the concurrent list (d) None of these

9. In India the smallest million cities is _________
(a) Allahabad (b) Amritsar (c) Faridabad (d) Rajkot

10. The largest sugarcane producing state in India is_____

(a) Karnataka (b) Madhya Pradesh (c) Uttar Pradesh (d) Maharashtra

11. Sethusamudram Project connects _____
(a) Palk Bay with Palk Strait (b) Palk Bay with Bay of Bengal
(c) Gulf of Manner with Palk Bay (d) Cape Comorin with Gulf of Mannar

12. Where is the Botanical Survey of India headquartered?
(a) Lucknow (b) Darjeeling (c) Kolkata (d) Oottaccamund

13. Which of the following is used in oven?
(a) X-rays (b) UV rays (c) Microwaves (d) Radiowaves


14. Match the List I with List II and select the correct answer:

List I
List II
A. Citizen’s Charter1. Total Quality Approach
B. Right to Information2. Accountability for Decision
C. Judicial Control3. Transparency
D. Legislative Control:4. Guarantee against Arbitrariness
Codes:
A
B
C
D
(a)
3
4
1
2
(b)
1
2
3
4
(c)
3
1
2
4
(d)
1
3
4
2
15. Directions: The following consist of two statements, one labeled as Assertion (A) and the other as Reason (R).
You are to examine these two statements carefully and select the answers to these questions using the codes
given below:
(a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(b) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(c) (A) is true, but (R) is false
(d) (A) is false, but (R) is true

Assertion (A): The bureaucracy and the political leadership can achieve the goals by working closely and
harmoniously.
Reason (R): If political leadership represents the input functions of a political system, the output function
is performed by the administration.

16. In which of the following regions Mahalwari System of Revenue Settlement was introduced?
(a) Bengal (b) Bombay (c) Madras (d) North Western Provinces

17. Who among the following authors is known for his satires exposing the evils of contemporary society?
(a) Ksemendra (b) Pravarsena (c) Sriharsa (d) Visakhadutta

18. Who is the ex-officio Chairman of the Planning Commission?
(a) President (b) Prime Minister (c) Finance Minister (d) Home Minister

19. Hiroshima Day is observed on which of the following dates?
(a) 6th August (b) 16th August (c) 16th Septemper (d) 26th July

20. The speed of various motors is measured by:
(a) Dynamo (b) Hygrometer (c) Tachometer (d) None of these

21. Toxicology is related to the study of
(a) viruses (b) bacteria (c) diseases (d) poisons

22. ‘Milk Sugar’ is

(a) Lactose (b) Maltose (c) Galactose (d) Sucrose

23. The Ilbert Bill agitation led to the foundation of which one of the following?
(a) Indian Association (b) All India National Conference
(c) British Indian Association (d) Jatiya Sabha

24. Conjunctivitis affects which part of the human body?
(a) The Lungs (b) The Eyes (c) The Brain (d) The Heart

25. Natural silk is a
(a) Polypeptide (b) Polyacrylate (c) Polyester (d) Polysaccharide
ANSWER:
1.(c) 2.(c) 3.(b) 4.(a) 5.(b) 6.(c) 7.(c) 8.(b) 9.(d) 10.(c) 11.(c) 12.(a) 13.(c) 14.(d) 15.(a) 16.(d) 17.(a) 18.(b) 19.(a) 20.(c) 21.(d) 22.(a) 23.(b) 24.(b) 25.(a)

Google+ Followers