Follow by Email

Wednesday, 26 September 2012

பொது அறிவுப் பாடம் (GENERAL STUDIES) 2012 neengalum ias agalam daily thanthi Part 1

பொது அறிவுப் பாடம் (GENERAL STUDIES)
1. The universal recipient blood group is

(a) A (b) B (c) AB (d) O

2. Allergy is treated by

(a) Analgesic (b) Antihistomine
(c) Antipyretic (d) Allergen

3. Match the following columns
List I
List II
A. Union List1. Banking
B. State List2. Public order and police
C. Concurrent3. Labour welfare

Codes:

 ABC
(a)213
(b)123
(c)132
(d)312
4. Mahatma Gandhi set out on a 388 km march from Sabarmati to Dandi to challenge the imposition of the Salt law. The march was started on which day

(a) March 13, 1930 (b) April 6, 1930
(c) March 11, 1930 (d) March 9, 1930

5. Which one of the following Bills must be passed by each House of the Indian Parliament separately, by special majority?

(a) Ordinary Bill (b) Money Bill
(c) Finance Bill (d) Constitution Amendment Bill

6. Which is the largest bone in the human body?

(a) Femur (b) Fibula (c) Humerus (d) Tibia

7. With which country has India signed its first ever defence co-operation agreement?

(a) Australia (b) France
(c) Germany (d) South Africa

8. Match List I (Articles of the Constitution of India) with List II (Provision) and select the correct answer using the codes given below the Lists.
List I
List II
A. Article 141. The State shall not discriminate against any citizen on grounds only of religion, race, caste, sex, place of birth or any of them.
B. Article 152. The State shall not deny to any person equality before the law or the
equal protection of laws within the territory of India.
C. Article 163. ‘Untouchability’ is abolished and its practice in any form is forbidden.
D. Article 174. There shall be equality of opportunity for all citizens in matters relating to employment or appointment to any office under the state.
Codes:

 ABCD
(a)2413
(b)3142
(c)2143
(d)3412

பொது அறிவுப் பாடம் (GENERAL STUDIES) 2012 neengalum ias agalam daily thanthi

9. Consider the following statements:

1. Disguised unemployment is present only in agriculture
2. Disguised unemployment is a major cause of the low standard of living in the rural areas
3. Disguised unemployment can be useful in India’s development process as a source of potential saving.4. Disguised unemployment occurs because people in villages do not have the motivation to work Of these statements:
(a) 1,2 and 3 are correct (b) 2 and 3 are correct
(c) 2, 3 and 4 are correct (d) 1 and 2 are correct

10. Match the List I with List II and select the correct answerusing the codes given below the Lists:
List I
List II
A. MRTP1. Control of foreign exchange
B. FERA2. Promotion of industrial peace
C. Industrial Disputes Act3. Control of unfair trade practices
D. Wealth Tax4. Reducing the concentration of economic power
Codes:
 ABCD
(a)1234
(b)3421
(c)2413
(d)3124
11. Assertion (A): Second Green Revolution is about giving a boost to dryzone agriculture
Reason (R): Dryzone agriculture got neglected during the first Green Revolution of 1960s which
focussed on wheat and rice crops only

(a) Both A and R are correct and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are correct but R is not the correct explanation of A
(c) A is true but R is false
(d) A is false but R is true
12. The Legislative Council, of a state can be abolished or created by

(a) The President of India
(b) The Legislative Assembly of the state concern
(c) By parliament according to its will
(d) By Parliament provided the state Legislative Assembly passes a resolution to that effect

13. What is the name of the mission undertaken by NASA for the probe of Pluto?

(a) Deep Space (b) Pluto Probe
(c) New Horizons (d) Space Odyssey

14. Match the following:

Space Centres
Specialies in
A. Vikram Sarabhai1. Design and development of Space Centre, Payload
system for satellites Thiruvananthapuram
B. ISRO Satellite Centre2. Launch Center Bangalore
C. Space Application3. Design and management System of satellites
D. SHAR, Harikota4. Launch vehicle development
Codes:
 ABCD
(a)
4
3
2
1
(b)
4
3
1
2
(c)
1
2
3
4
(d)
3
4
2
1
15. Which dynasty constructed the Ellora Kailash Temple?
(a) Rashtrakuta (b) Satvahanas
(c) Maurya (d) Pulkasya

16. The leading producer of bauxite in the world is:

(a) Canada (b) USA (c) Australia (d) India

17. The book ‘Revolution Day’. “The Human Story of the Battle for Iraq” has been written by:

(a) Ragesh Omaar (b) Mark Tully
(c) Kuldeep Nayar (d) Hari Kunzuru

18. English Education was introduced in India by:

(a) Curzon (b) Nehru
(c) Macaulay (d) Dalhousie

19. Which Schedule of the Constitution details the territories of the States and Union Territories:

(a) Schedule I (b) Schedule II
(c) Schedule III (d) Schedule IV

20. The new agricultural strategy called Green Revolution was initiated in:


(a) 1947 (b) 1951 (c) 1966 (d) 1974

21. Who become the youngest grandmaster of India:

(a) Vishwanathan Anand (b) Dibyendu Barua
(c) Pendyala Harikrishna (d) Pravin Thipsay

22. The largest irrigation canal in India is called:

(a) Yamuna canal (b) Sirhind canal
(c) Indira Gandhi canal (d) Upper Bari Doab canal

23. For which hilly area the first train was started:
(a) Darjeeling (b) Jammu and Kashmir
(c) Shimla (d) Dehradun

24. The oldest sport of the world is:


(a) Football (b) Wrestling
(c) Archery (d) Javelin throw

25. In which year, the first electric train rolled in India:


(a) 1925 (b) 1927 (c) 1930 (d) 1932

26. The first Satellite fully-dedicated to facilitate distance learning in higher education is:


(a) SETNEDU (b) EDUSAT
(c) HESSDU (d) EDDDE

27. With reference to the colonial period of India, the trade monopoly of the East India Company was ended by:

(a) The Regulatory Act of 1773
(b) Pitt’s India Act 1784
(c) The Charter Act of 1813
(d) The Charter Act of 1833

28. How many Articles did we have in our original Constitution:

(a) 395 Articles (b) 400 Articles
(c) 410 Articles (d) 443 Articles

29. The All India Muslim League was formed in 1906 at which place:


(a) Delhi (b) Dacca (c) Aligarh (d) Karachi

30. The highest milk producing breed of goat in India is:


(a) Barbari (b) Jamnapuri
(c) Black Bengal (d) Beetal
ANSWER:

1.(c) 2.(b) 3.(d) 4.(a) 5.(b) 6.(a) 7.(c) 8.(d) 9.(a) 10.(d) 11.(a) 12.(d) 13.(c) 14.(b) 15.(a) 16.(c) 17.(a) 18.(c) 19.(a) 20.(c) 21.(c) 22.(c) 23.(a) 24.(c) 25.(a) 26.(b) 27.(d) 28.(a) 29.(b) 30.(b)

Google+ Followers