Follow by Email

Thursday, 27 September 2012

பொது அறிவுப் பாடம் (GENERAL STUDIES) 2012 neengalum ias agalam daily thanthi Part2

1. The most important source of information for the municipal administrative system of the city of Pataliputra in the Mauryan empire is

(a) Indika (b) Mudrarakshasa
(c) Asokan inscriptions (d) Arthasastra

2. Match List I with List II and select the correct answer by using the codes given below the lists:
List I
List II
A. Harappa1. Cemetery R 37
B. Lothal2. Dockyard
C. Kalibangan3. Figure of dancing girl
D. Mohanjodaro4. Ploughed field
Select the correct answer from the codes given below.
Codes:
ABCD
(a) 1 2 3 4
(b) 2 1 4 3
(c) 3 4 1 2
(d) 1 2 4 3

3. A country is said to be in a debt trap if

(a) It has to abide by the conditionalities imposed by the International Monetary Fund
(b) It has to borrow to make interest payments on outstanding loans
(c) It has been refused loans or aid by creditors abroad
(d) The World Bank charges a very high rate of interest on outstanding as well as new loans

4. ‘Bhuvan’ is related to
(a) Google Earth (b) Book (c) Film (d) Song

5. Tourism industry in India is quite small compared to many other countries in terms of India’s potential and size. Which one of the following statements is correct in this regard?

(a) Distances in India are too far apart and its luxury hotels are too expensive for Western tourists?
(b) For most of the months India is too hot for Western tourists to feel comfortable
(c) Most of the picturesque resorts in India such as in the northeast and Kashmir are, for all practical purposes, out of bounds
(d) In India, the infrastructure required for attracting tourists is inadequate


, 

6. Match List I with List II and select the correct answer:
List I (Mining area)
List II (Mineral)
A. Kudremikh1. dolomite
B. Mosabani2. bauxite
C. Birmitrapur3. iron ore
D. Lohardaga4. copper
Codes:
ABCD
(a) 4 3 1 2
(b) 3 4 1 2
(c) 3 2 1 4
(d) 3 4 2 1
7. Who was the first person to establish an independent Indian army outside India?

(a) M.N. Roy (b) Lala Hardayal
(c) Rashbehari Bose (d) Subhas Chandra Bose

8. Which of the following is a common adulterant mixed in foods?

(a) Papaya seeds (b) Saw dust
(c) Water (d) All of the above


9. Where is located National Library of India?

(a) New Delhi (b) Kolkata (c) Chennai (d) Mumbai

10. The National Rural Development Institute is situated in

(a) Gandhinagar (b) Bhubaneswar
(c) Chandigarh (d) Hyderabad

11. India has launched satellite – based navigation system

(a) Gagan (b) Gomon (c) Akash (d) Star

12. Which one of the following is the objective of National Renewal Fund?

(a) To safeguard the interest of workers who may be affected by technological upgradation of industry or closure of sick units
(b) To develop the core sector of the economy
(c) For the development of infrastructure such as energy, transport, communications, and irrigation
(d) For human resource development such as full literacy, employment, population control, household, and drinking water

13. Which of the following States will soon have its first Civil Airports?

(a) Jammu and Kashmir (b) Maharashtra
(c) Assam (d) Sikkim

14. Vivekananda founded the Ramakrishna Mission in

(a) 1895 (b) 1896 (c) 1986 (d) 1899

15. What is the source of electric energy in an artificial
satellite?

(a) a mini nuclear reactor (b) a dynamo
(c) a thermopile (d) solar cells

16. Capital of Pallavas was

(a) Arcot (b) Kanchi (c) Malkhed (d) Banvasi

17. Which of the following awards is given by the Government of India?

(a) Kalinga Prize (b) Oscar Awards
(c) Man Booker Prize
(d) Jawaharlal Nehru Award for International Understanding

18. Cryogenic Engines are used in which of the following areas of technology?

(a) Atomic Energy (b) Food Technology
(c) Oceanography (d) Space Research

19. The art and science of map making is called

(a) Remote Sensing (b) Cartography
(c) Photogrammetry (d) Mapping

20. Math the following term to its correct definition.
List I
List II
A. Carbon sequestration1. a method for determining what gases are present in the atmosphere
B. Cryogenic distillation2. the relationships and influences between different drivers of climate
C. Feedback mechanism3. time of maximum extent of the ice sheets in the past
D. Glacial maximum4. a process that captures and stores carbon dioxide
E. tillite5. type of soil generated by ice sheets
Codes:

(a) A – 3, B – 1, C – 2, D – 5, E – 4
(b) A – 5, B – 2, C – 3, D – 1, E- 4
(c) A – 4, B – 5, C – 1, D – 3, E- 2
(d) A – 4, B – 1, C – 2, D – 3, E – 5
21. Match the following:
Column A
Column B
A. Sugar Bowl of the World1.Thailand
B. Land of the White Elephant2. Nilgiris
C. Blue Mountains3. New York
D. City of Skyscrapers4. Cuba

Codes:

(a) A – 4, B – 1, C – 2, D – 3
(b) A – 3, B – 2, C – 3, D – 1
(c) A – 4, B – 2, C – 1, D – 3
(d) A – 2, B – 1, C – 4, D – 3

22. In the Delhi Sultanate, the highest authority for land revenue was

(a) Chaudhari (b) Rawat (c) Rana (d) Malik

23. Ashoka, the great was

(a) The Grandson of Chandragupta
(b) After the battle of Kalinga, he renounced violence and embraced Buddhism
(c) A great emperor of India
(d) All are correct

24. Where did the Portuguese first found a factory in India?

(a) Cannore (b) Calicut (c) Cochin (d) Chinsura

25. Direction: Select your answer from the codes given below and mark your answer sheet accordingly.
Codes:

(a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(b) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(c) (A) is true but (R) is false
(d) (A) is false but (R) is true

Assertion (A): Manimegalai is a Buddhist supplement to Silappadigaram.
Reason (R): Buddhism was the predominant religion of the Sangam Age.
ANSWER:

1.(a) 2.(d) 3.(b) 4.(a) 5.(d) 6.(b) 7.(c) 8.(d) 9.(b) 10.(d) 11.(a) 12.(a) 13.(d) 14.(b) 15.(d) 16.(b) 17.(d) 18.(d) 19.(b) 20.(d) 21.(a) 22.(a) 23.(d) 24.(a) 25.(a)

Google+ Followers